Kirjoitukset
Kolumni Suomen Lääkärilehdessä 42/2006
takaisin pääsivulle

Julkkiksia, tähtiä, idoleita – ei kiitos!

Pahat tavat ja huonot elämisen mallit istuvat sitkeässä. Tämä syksy on ollut monille addikteille luopumisen ja uudelleen syntymisen aikaa. Eräät meistä ovat jättäneet alkoholin ja viinan juomisen kokonaiseksi vuodeksi. Toiset koettavat irrottautua peliriippuvuudesta. Kolmannet vähentävät suklaan syöntiä ja neljännet rajoittavat kaahailuaan. Minäkin päätin kesän kääntyessä syksyksi luopua arkisesta paheesta: iltapäivälehtien ostamisesta ja lukemisesta!

Helpottaa kovasti. Tein päätöksen vakain mielin ja rauhallisena, vuoden kuluttua ehkä 365 euroa vauraampana. Ei koskaan enää yhtään artikkelia misseistä ministerinä, viihdeartisteista avioliitto-opastajina, uimareiden vaimoista stylisteinä, rallikuskeista suomalaissankareina tai urheilijoista kansanedustajina. Julkkisten, tähtien ja idoleiden elämän käänteet eivät enää täytä päivieni tyhjiä hetkiä. Heistä ei tule työpaikkani kahvihuoneen keskusteluaiheita, ainakaan minun johdattelemana. Täysraittiiden lailla olen kuin uskoon tullut ja valmis saarnaamaan julkkisvapaan elämän ihanuudesta.

Toimittajan tyttärenä tiedän mistä luovun. Olen saanut aitopaikalta seurasta 45 vuoden ajan suomalaisen julkisuuden muuttumista. Lapsuudenkotiin kuuluivat iltapäivä-, viikko- ja naistenlehdet Hymystä ja Me Naisista Apuun ja Suomen Kuvalehteen itsestään selvinä sisustuselementteinä. Perhealbumin ensimmäisissä kuvissa istun tapinkokoisena isovanhempien puutarhassa Seura –lehti sylissä, nenä kiinni uutisissa. Sen jälkeen olen kasvanut ja satojentuhansien kaltaisten kanssa seurannut Satu Tiivolan ja Katriina Vuoriston karriäärejä, Kirkan, Dannyn, Katri-Helena ja Ritva Oksasen elämän ylä- ja alamäkiä, Ursula Rainion, Päivi Paunun, Kike Elomaan ja Hannele Laurin avio-onnea, Matti Nykäsen, Keke Rosbergin, Mika ja Eija Häkkisen uraa, Anne Pohtamon, Maarit Hurmerinnan ja Meiju Suvaksen perheen perustamisia ja lasten kasvua. Vain mainitakseni muutaman elämäni julkkiskumppanin…

Elokuussa 2006 lööppikiintiöt täyttyivät. Ei riviäkään Jari I:n, Tanja S:n, Paula K:n ja Susanna S:n tilityksiä. Elämä on liian lyhyt, tai sitä on liian vähän jäljellä, jotta tuhlata jäljellä olevat viikonloput, kuukaudet ja vuodet julkkisrumban seuraamiseen. Saakoon puolestani tähdet tanssia, idolit laulaa ja julkkikset juontaa missä asennossa ja millä kanavalla tahansa. Ei hetkauta meikäläisen elämää!

Silti, pakko myöntää…voi vain ihailla median kykyä muokata julkisuuden henkilöistä ikiaikaisia myyttejä uusintavia hahmoja. Viestimet tekevät särmikkäistä ihmisistä tyyppejä ja roolihalmoja, stereotyyppisiä lajinsa edustajia. Jokaisen julkkiskuvan takaa löytyy kerroksittain perinteisiä eurooppalaisia myyttejä ja myyttien aineksia. Nykyajan sankarit, viihteen ja median kärkinimet voidaan nähdä nykyajan versioina vanhoista uskonnollis-mytologisista hahmoista.

Me tarvitsemme jokapäiväisen jumalamme. Elämysteollisuus vastaa kysyntään. Viihde vahvistaa emootioita ja koskettaa ihmisessä olevaa syvintä. Nykyaikaisen tähtikultin voi palauttaa kulttuurihistoriallisesti kauas ajassa taaksepäin. Kreikkalaisessa mytologiassa jumalat asuivat mahtavan Olympos-vuoren huipulla. Modernit tähdet ovat jättäneet vuoren ja siirtyneet televisioon ja valkokankaalle.

Populaarikulttuuri tuottaa jumalat käyttöömme. Ateenasta jumalatehdas on siirtynyt Hollywoodiin. Kaikkina aikoina maailma tarvitsee yhden täyteläisen Afroditen, yhden tumman, kauniin ja kohtalokkaan naisen, yhden voimakkaan, yksiviivaisen miesraakimuksen, yhden elostelijan ja lainsuojattoman, yhden hurmaavan herrasmiehen ja elämään kyllästyneen ensirakastajan, yhden seksikkään pikkuvaimon ja sävyisän puolison, yhden hurskaan ja langenneen jne.

Tämä stereotyypittely leimaan kotopohjaista julkkiskaartia. Kauneuden jumalattaria, nykyajan Venuksia, Ainoja Suomi-neitoja ovat missit, mallit ja näyttelijättäret. Lindat, tanjat ja ninnit ovat täysverisiä puhtaita ja viattomia ”vaaleita naisia”. Vastakohtana ovat jasminet ja lolat kohtalokkaina naisina. Kristinuskon naiskuva elää vahvana, syntinen Eeva ja Neitsyt Maria johtotähtinään. Julkkismiesten puolisot ja poliitikkojen vaimot löytävät lovensa myyttien historiasta.

Myös viihteen miesjumalilla on myyttinen ulottuvuutensa. Jokaisella ajalla elää ja voi hyvin renttu ja boheemi, liikemies ja urheilija, intellektuelli ja voimamies. Tonyt ja matit, mietaat ja vireenit, vanhaset ja lipposet tarjoavat roolimalleja ja olemista, joka tuntuu ja maistuu suomalaiselta. Ei pääse yli eikä ympäri - julkkis on nykyihmisen peili. Sieltä heijastuu kuva meidän sisimpäämme, unelmiimme ja haluihimme. Kuva ei aina ole kaunis, mutta se on taatusti tosi!

Takaisin ylös