Kirjoitukset
Kolumni Helsingin Uutisissa 24.4.2006
takaisin pääsivulle

Kenelle kaupunki kuuluu?

Eurooppalaisessa kaupungissa vastakohdat korostuvat. Mallin tarjoavat Rooma ja Pariisi, Lontoo ja Berliini, Wien ja Pietari. Rinnakkaisina näkyvät ruma ja kaunis, vauraus ja köyhyys, ylevä ja kansanomainen, ikä ja nuoruus, ahtaus ja väljyys. Kaupunki ei koskaan ole valmis. Historiallinen kerroksisuus ja eri aikakausien läsnäolo tuntuvat.

Nuoruuteni Helsinkiin kuuluivat katujen ja puistojen valloittajat, alkoholistit. Puliukot herättivät lapsissa pelkoa ja ahdistusta. Ylioppilasvuosina sain kokea, että kaupungin rujoilla kasvoilla on sielunsa. Eteläsuomalaisen osakunnan syksyiseen klubi-iltaan Uudelle ylioppilastalolle tunkeutui noin vuonna 1981 kaksi Perunatorin lämmittelijää. Kun herroja siirrettiin oven ulkopuolelle, tarttui toinen käsilaukkuni. ESO:n pojat lähtivät sitä miehissä pelastamaan. Yksi palasi takaisin puukonisku kyynärvarressaan. Ilta ja yö sujuivat ystävän kohtaloa ja kadotettua käsilaukkua surressa.

Seuraavana päivänä soi puhelin kotona Pohjois-Haagassa. Karhea miesääni kysyi nimeäni - viinanhöyryt melkein liukuivat korvaani linjaa pitkin. Kun vastasin olevani puhelimessa, mies esitteli itsensä “tällaiseksi katujen Arskaksi vaan”. Roskiksia kaivaessaan käteen oli osunut lompakko, jossa olivat yhteystietoni. Nyt hän oli puhelinkioskissa kysyäkseen minne lompakon voisi palauttaa. Kaikki tärkeät paperit tuntuivat olevan tallella, Arska vakuutti.

Kiitollisena kysyin mistä mies soitti. Arska asemoi itsensä Mannerheimintielle. Pyysin, että hän jättäisi lompakon Yliopiston apteekkiin. “Ottakaa olkaa hyvä löytöpalkkio, jos lompsassa mitään on”, ehdotin. Sain kuulla, ettei tässä rahasta ole kyse. Hain lompakon apteekista seuraavana päivä. Farmaseutit kertoivat, että sen oli tuonut vanha, tutiseva ja "aika pahalle haissut puliukko”.

Kokemus avasi silmäni ymmärtämään ja kunnioittamaan kaupunkien monikerroksisuutta. Asiat ja ilmiöt eivät aina ole sitä, miltä ne näyttävät. Minun Helsinkiini mahtuvat niin arskat kuin kimitkin. Siksi kannatan lämpimästi sekä Eiranrannan rakennushanketta että Hietaniemenkatu 5 muuttamista asunnottomien palvelukeskukseksi.

Takaisin ylös